2010. január 7., csütörtök

Platón: Az állam (2. rész: Politeia)

Platón úgy vélte, ha az államformában valamilyen változó tendenciát lehet észrevenni, ott baj van. Az államformák azért változnak, mert nem alkalmas emberek vezetik azt, így bizonyos réteget ki kell zárni a vezetési körből, hiszen csak az alkalmas vezetőnek, aki mindent át tud látni. Aki nem tudja, mi a valóság, az nem tudja irányítani az államot.

A politeia felépítése

Az őrök: akik egészben átlátják a világot, azok alkalmasak erre a posztra. Fontos, hogy szeressék az országukat, így nem mennek bele rabszolgaságba. Fontos számukra a testedzés, hiszen fizikálisan is tökéleteseknek kell lenniük. A zenehallgatás szükséges ahhoz, hogy lelküket finomítsák, de nem hallgathatnak akármilyen zenét. A zene nagy szerepet játszik Platón szerint a jellem kialakításában. Az őröket el kell tartani.
Filozófus: Ő áll mindenek felett, és ő irányít mindent, magasabb rendű tudással rendelkezik, mint az őrök.
A nép: fontos Platón szerint, hogy a nép főleg befolyásolható, kevésbé intelligens, megfélemlíthető emberekből álljon, mivel így jóval könnyebb irányítani az országot.

Platón szerint ez a legszilárdabb államforma, és ez képes az örök időkig fenn maradni.

2 megjegyzés:

  1. kösz. kerestem más magyar forrásokat, de szégyenletes módon bukik lefelé a magyarság: max. Hamvas szövegeiből lehet találni a neten, ami magyar nyelven foglalkozik Politeiával, ami pedig igen fontos munka. A Wikipédiából is lehet következtetni egy nemzet állapotára, ha fontos fogalmak nincsenek a nyelvére lefordítva :(

    VálaszTörlés
  2. Jól értelmezem, hogy Arisztotelész teljesen mást tartott politeia alatt, mint Platón? Miért ilyen nagy a különbség?
    (majdnem legalul: http://hu.wikipedia.org/wiki/Arisztotel%C3%A9sz_%C3%A1llamformatana)

    VálaszTörlés